Poradna Trekingové hole


Autor: | Vloženo: 15.09.2014 000 00:28 | Témata: Poradna Trekingové hole

Hole pro babičku - jako opora

Prosíme o radu:
Babičce je 77 roků, je 2 měsíce po operaci, pak prodělala ještě zápal plic. Hodně zhubla, nyní již pomalu nabývá na váze - nyní má 53 kila (její původní váha byla asi 60 kilo). Při chůzi je hodně nejistá, je tam náznak motání. Chodíme s ní na kratší procházky, občas chce držet za ruku, proto bychom jí rádi koupili hole - přemýšlíme o holích Nordic Walking - aby byla stabilnější a měla při chůzi oporu. Také si od toho slibujeme zkvalitnění chůze - více pohybu rukama (babička chodí pomalu a docela strnule). Děkujeme moc za radu...

  • Jarca

    Jarca

    15. září 2014

    Ještě doplnění dotazu:
    Babička měří asi 160 cm, jak dlouhé hole by pořebovala? Děkuji...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne
  • TripSport.cz

    TripSport.cz

    15. září 2014

    Dobrý den, co se týče délky, tak to bude někde okolo 115 cm, pokud budou hole delší, bude víc namáhat pletenec ramenní a paže. Co se týká typu, doporučil bych spíše 3-dílné trekingové turistické hole, např. http://www.tripsport.cz... nebo http://www.tripsport.cz...

    Hezký den.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (2)
  • 15. září 2014 - Oficiální zástupce obchodu holeleki.cz

    Dobrý den paní Šilarová, jako oporové hole slouží hole trekingové. Nicméně Vám rozhodně doporučuji hole na nordic walking, ale teleskopické - nastavitelné. U trekingových holí je obyčejné poutko, které by se babičce mohlo zařezávat do zápěstí. U kvalitních nordic walkingových holí je vždy použito poutko, které spíše připomíná rukavičku - má zvlášť otvor na palec a zvlášť otvor na zbytek dlaně. Zde bych ale doporučil rukavičky, resp. systém spojení madla s poutkem, které se dají "odcvaknout". Tzn. že se hole jednoduše od poutek odejmou a poutka zůstanou na rukou.
    Zdůraznil bych zde důležitost toho, abyste vybrala kvalitní hole, které mají pevný spoj, protože u méně kvalitních spojů dochází k tomu že cvakají nebo se samy zasouvají. Stejně tak doporučuji vybrat i kvalitní systém oddělávání poutek. Některé jsou složitější na "nacvakávání a odcvakávání", některé se kroutí atd. Zde Vám na základě našich dlouholetých zkušeností mohu doporučit značku Leki. Již 7 let děláme kurzy a výlety nordic walkingu a po selekci většiny značek na trhu jsme zůstali u Leki, kde jsou téměř nulové reklamace a je zde téměř 100% funkčnost. Navíc jako jediný výrobce mají atest na nosnost spoje na 140 kg na jednu hůl.
    Doporučuji Vám hole dvoudílné, třídílné ne. Důvod: čím méně spojů, tím méně bude mít babička práce s nastavením a tím méně se budou hole třást. Pokud třídílné, tak se vyhněte hliníkovým, ale volte karbonové. U karbonu je ale vyšší cena.
    Píšete, že babička měří 160 cm. Používá se přepočet 68% výšky postavy, což vychází na 109 cm. Já měřím 167 cm a hole používám v délkách 111 - 113 cm a na závody a intenzivní tréninky si dávám 115 cm. Na nordic walking se začátečníkům doporučují hole spíše ještě o něco kratší, ale rozhodně ne delší. Skutečně zde potom dochází k přetěžování ramen a loktů.
    Babička by se měla snažit rozhýbat celé paže a vyvarovat se zafixování paží a následně řešit pohyb holí pouze zápěstím nebo v lepším případě pouze předloktím. Toto je oblíbený styl u většiny "nordic walkerů", kteří si pořídili hole (nejčastěji trekingové) a bez jakékoli průpravy s holemi vyrazili. Bohužel to takhle velmi často prezentují i média, není se tedy čemu divit.
    Pro zjednodušení: pohyb paží při nordic walkingu by se měl co nejvíce podobat pohybu paží při běhu na lyžích. To je samozřejmě ideál a neočekává se to u lidí, kteří mají pohybové problémy.
    S nordic walkingem a nw holemi máme velmi dobrou zkušenost i u seniorů, kteří měli již velké pohybové problémy a právě díky správné technice a kvalitním holím se pro ně chůze stala snazší a přínosnější.

    Nakonec ještě tip na konkrétní modely holí:
    Hole Leki Spin: http://bit.ly/1wfkdRm jedná se základní model od Leki, ale naprosto dostačující. Je zde použit systém spojení madla s poutkem Trigger 1, jehož detail je vidět na obrázku u produktu.
    Nebo hole Leki Supreme Shark http://bit.ly/1qBX8Yr kde je použit systém spojení madla s poutkem Trigger Shark. Také je vidět na detailním obrázku. Tento systém je oproti Trigger 1 o něco snazší na obsluhu.

    Pokud byste měla nějaký dotaz, neváhejte mě kontaktovat na emailu [email protected] , případně na stránkách www.chodec.com najdete veškeré kontakty.

    Přeji babičce ještě hodně nachozených kilometrů a radosti nejen z pohybu :o)

    Daniel Kotas

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (18)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.