Poradna Trekingové hole


Autor: | Vloženo: 28.02.2013 000 10:14 | Témata: Poradna Trekingové hole

Jak správně nastavit hole,podle prs. bradavek?

výška 163cm,váha 57kg

  • 28. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu Tobi sport

    Dobrý den paní Bobková,
    na Váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět. Délka holí se upravuje dle terénu, po rovině se zpravidla volí vzorec 70% výšky člověka (přesněji tedy koeficient 0,68). V praxi to znamená, že lokty mají svírat pravý úhel.
    Pokud máte v úmyslu s hůlkama více trénovat kardiovaskulární systém, tzn. rychleji se hýbat (skoro až běh), zvolte trochu vyšší délku holí. Budete se lépe odrážet od povrchu a chůze bude rychlejší.
    Do kopce si hůlky zkrátíte, z kopce zkrítíte - snížite tak námahu na kolena.

    Zkuste si sama optimální výšku, časem zjistíte, co Vám vyhovuje nejvíce. Pokud Vás budou bolet ramena, jsou hole příliš vysoké.

    Pokud byste měla další dotaz, neváhejte nás kontaktovat [email protected]

    Přeji hezký den, T.Olejník

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • Tobi sport

      28. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu Tobi sport

      Oprava - do kopce si hole zkrátíte, z kopce prodloužíte!


  • 28. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu holeleki.cz

    Dobrý den paní Bobková,

    jak Vám již odpověděl kolega z Tobi sportu, u trekingových holí, což je tato katogerie dle Huréky, je vše na 100% správně.

    Bohužel zde (na Huréce) není kategorie nordic walkingových holí, proto Vám doporučím, jak zvolit správnou délku v případě nordic walkingových holí a tohoto sportu. Máme zkušenost, že zákazníci ve většině případů chtějí provozovat nordic walking na rozdíl od trekingu, ale neví, bohužel často ani prodavači a trenéři, že mezi holemi je zásadní rozdíl.

    Délka se volí maximálně 68% Vaší výšky. Výpočet: Vaše výška krát 0,68 = max. délka holí.

    Doporučujeme ale měřit délku skutečnou, neboť každý máme jinak dlouhý trup a končetiny:
    stoupnete si s kotníky u sebe, vyrovnáte se a hůl by měla být vysoká max. tak, abyste v lokti svírala úhel 90°. My na základě 6 letých zkušeností s nordic walkingem jako instruktoři, doporučujeme vždy délku tak, aby Vaše předloktí bylo spíše mírně z kopce. Prakticky, kdybyste si položila na předloktí hůl, tak by se Vám měla skutálet dolů.

    Občas se setkáte s názory, že na nordic walking (nikoliv treking, o kterém píše předchozí příspěvek) je pro pokročilé chodce vhodná hůl delší, tedy možno násobit i koeficientem 0,7 až 0,72!!, ale je to nesmysl. Jak zde správně píše p. Olejník z Tobi sportu, dochází totiž k bolesti v ramenou, což je způsobené právě vysokou holí, která nás nutí při chůzi zvedat rameno směrem k uším a tím se přetěžuje celý pletenec ramenní. Abyste tedy svému tělu spíše pomohla, než ublížila, je potřeba krom správných holí i správná technika. Ani treking, ani nordic walking není o tom vzít hole, vytáhnout si je málem až k ramenům a se zafixovanou horní polovinou těla vyrazit jako robot vpřed. Popisuji zde jen to, co dennodenně vídám na cestách městských i lesních :(((

    Právě z důvodu možnosti změnit délku holí, doporučujeme teleskopické hole (na treking se vyrábí pouze teleskopické a na nordic walking se vyrábí pevné i teleskopické). Ale POZOR!!! volte pouze kvalitní, aby se při chůzi nezasouvaly a necvakaly. Bohužel i známé značky toto nesplňují.

    Máte-li další otázky, obraťte se prosím na nás emailem [email protected] případně nám zavolejte. Veškeré kontakty (mobil i pevnou linku) najdete na www.chodec.com

    Rádi Vám vysvětlíme více :)

    S pozdravem a přáním spousty šťastných kilometrů s holemi

    Daniel a Eva Kotasovi

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Iveta V.

      14. března 2013 - Iveta V.

      Dobrý den, děkuji za velmi přínosné informace. Sama teď řeším jaké hole si koupit jsem zmatená. Jsem sportovní typ a chci přejít z klasické turistiky na nordic walking. Měřím 157, vážim 67kg, ale stále zvažuji , které hole koupit. Poradíte mi prosím ?
      Děkuji


    • Tobi sport

      14. března 2013 - Oficiální zástupce obchodu Tobi sport

      Dobrý den,
      za naší prodejnu Vám mohu jednoznačně doporučit italskou firmu Fizan. Zákazníci jsou s jejich výrobky spokojeni, a nastane-li situace, kdy je potřeba dodat náhradní segment, poutko apod. (např.pád na hůlku a následne ohnutí), je nový díl v cenové relaci 200,-
      Stále žádanější hole jsou Fizan NW Lite, které jsou odlehčené, nordic walking madlo a poutko a teleskopické až na délku 132 cm.

      http://www.tobisport.cz...

      Tyto hole splňují běžné požadavky, výhodou je odnímatelné poutko od holí, takže je s nimi jednodušší manipulace např. při strečinku.

      Samozřejmě je také možnost pořídit si karbonové hole, ty nejsou ovšem nastavitelné,a doporučujeme je proto zkušenějším zákazníkům,kteří již ví,jaká výška jim vyhovuje.

      V případě dotazu nás neváhejte kontaktovat.
      Tomáš Olejník, Tobi sport


    • holeleki.cz

      14. března 2013 - Oficiální zástupce obchodu holeleki.cz

      Dobrý den paní Iveto,

      z Vaší otázky si nejsem jist, zda-li se ptáte na druh holí, případně na konkrétní model holí.

      Odpovím Vám na druh holí a konkrétní model nechám na zvážení na Vás.

      Rozhodně volte hole na Nordic Walking. S trekingovými holemi se Nordic Walking chodit nedá. Obyčejná poutka na trekingových holích neumožňují správnou techniku, která je zdravotně velmi přínosná.

      Materiál: velký rozdíl je mezi hliníkovými holemi a holemi ze 100% karbonu. Karbonové hole jsou pevné, dobře pohlcují vibrace, jsou velmi pružné (minimalizuje se tak ohnutí nebo zlomení holí) a jsou lehké.
      Kompromisem jsou hole kompozitní, tedy hole ze dvou nebo více materiálů. Např. 30% karbon a 70% sklolaminát. V závislosti na procentuálním zastoupení karbonu jsou tyto hole buď na stejné úrovni jako hliníkové, případně kvalitnější. Rozhodně bude velký rozdíl mezi holemi ze 70% karbonu a 30% sklolaminátu oproti zmíněným 30% karbonu a 70% sklolaminátu. Vždy se to ale také projeví na ceně holí. Čím více karbonu (navíc jsou různé kvality karbonu), tím bude cena vyšší.

      Madlo: je důležité, aby bylo úzké, jako u holí na běh. Mohutnější madla jsou lepší pro stabilitu, ale jsou těžší a méně obratnější.

      Poutko: musí mít zvlášť otvor na palec a možnost stažení kolem zápěstí. Často bývá problém u lidí, kteří mají malou ruku, že jsou jim poutka volná, čímž hole na ruce "lítá" a neumožňuje využít odhození. Zde záleží na výrobci, má-li toto technicky dořešené, či nikoliv.

      Délka: o délce jsme se již rozepsali v předchozím příspěvku a zde tedy doporučujeme hole teleskopické. My sami si v průběhu roku několikrát délku upravujeme. Ne pokaždé nám nastavená délka vyhovuje. Max. ale v rozmezí +/- 2 cm. Jako velmi dobré řešení shledáváme hole nastavitelné pouze v rozmezí 10 cm, a to pod madlem, jako jsou tyto:
      http://www.holeleki.cz...

      nebo tyto:
      http://www.holeleki.cz...

      Díky spoji samotnému a umístěnému v horní části se jedná o nejpevnější hole. Velmi častým argumentem prodejců pevných (neskládacích) holí bývá právě to, že teleskopické hole nejsou tak pevné, jako hole neskládací, což tyto hole zcela vyvrací.

      Pokud by Vás zajímaly rozdíly mezi výrobci, kontaktujte nás prosím, rádi Vám vše vysvětlíme. Vlastníme velký počet holí na půjčování a máme zkušenosti s převážnou většinou značek na trhu.

      Veškeré kontakty najdete najdete zde:
      http://www.holeleki.cz...

      Přejeme šťastnou volbu při výběru

      Daniel a Eva Kotasovi


  • Iveta V.

    Iveta V.

    16. března 2013

    Velice Vám děkuji, jsou to pro mě velmi podstatné a cenné informace.

    Přeji hezké dny Iveta V.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.